Schrijfsels

Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

5 plaatsers

    Schrijflessen & -tips *update 2011*

    Fantasy_girl
    Fantasy_girl
    Admin
    Admin


    Don't live in the past, think about the future
    Vrouw Aantal berichten : 165

    Schrijflessen & -tips *update 2011* Empty Schrijflessen & -tips *update 2011*

    Bericht van Fantasy_girl vr 5 dec - 17:59

    Schrijflessen & -tips

    Hier mag iedereen schrijftips insturen waarmee je anderen kunt helpen om hun schrijfstijl te verbeteren. Let op! Dit geldt in het algemeen en richt het dus niet aan iemand persoonlijk! Alle tips zullen we in één topic gaan posten, wanneer die vol is, komt er een nieuwe. Dit is doordat de tips op meerdere categoriën vaak terugkomen.
    Voor de rest zullen er ook schrijflessen worden gemaakt. Je kunt deze tevens insturen en één van de moderators zal deze voor je nakijken en in de juiste opmaak op het forum posten. Stuur je lessen en tips naar contact.schrijfsels@gmail.com Op dat account kunnen alle moderators en zal de eerste naar jouw inzending kijken.
    Hopelijk kunnen we hiermee elkaar goed op weg helpen!
    Veel plezier en succes!


    Laatst aangepast door Sharon op do 6 jan - 19:34; in totaal 3 keer bewerkt (Reden : Nieuwe regels)
    Jarno
    Jarno
    New Member
    New Member


    Man Aantal berichten : 6

    Schrijflessen & -tips *update 2011* Empty Re: Schrijflessen & -tips *update 2011*

    Bericht van Jarno za 17 okt - 13:54

    Wissel een beetje af met schrijfstijlen, zo kan je kijken wel stijl je het best ligt.
    Bloody Mary
    Bloody Mary
    Amateur
    Amateur


    It's not just a hobby, it's a lifestyle
    Vrouw Aantal berichten : 120

    Schrijflessen & -tips *update 2011* Empty Re: Schrijflessen & -tips *update 2011*

    Bericht van Bloody Mary di 27 okt - 18:06

    Schrijf je plot op, zodat je weet en onthoudt waar je naartoe wilt werken, zo wijk je ook niet zo snel af van je plot.
    Schrijf per hoofdstuk op een blaadje wat er moet gebeuren (dit kan in steekwoorden) zo heb je een overzicht, en heb je minder kans dat je twee keer hetzelfde laat gebeuren.
    Milou
    Milou
    Schrijver
    Schrijver


    Schrijven zuivert de woorden
    Vrouw Aantal berichten : 936

    Schrijflessen & -tips *update 2011* Empty Re: Schrijflessen & -tips *update 2011*

    Bericht van Milou zo 15 nov - 2:11

    Gevoelstip
    Probeer je in te leven in het personage. Wat zou iemand die heel erg verlegen is voelen, denken en doen? En iemand die juist de spontaniteit uitgevonden heeft? Speel met de reacties om te kijken wat het best bij jouw personage past. Kijk ook hoe je eigen ervaringen waren bij dat gevoel. Als je het gevoel nooit gehad hebt: doe research, lees verhalen van mensen die iets hebben meegemaakt. Om het gevoel op te kunnen schrijven, en ook origineel, moet je het je eigen maken. Weten wat het is, en via een ander invalshoek vertellen.
    Levina
    Levina
    Schrijver
    Schrijver


    Vrouw Aantal berichten : 862

    Schrijflessen & -tips *update 2011* Empty Re: Schrijflessen & -tips *update 2011*

    Bericht van Levina zo 24 jan - 18:44

    Celeste schreef:Ik heb een rijtje met tips voor magie-verhalen, waar ik zelf ook enorm veel aan heb gehad. [ik heb ze wel zelf bedacht hoor] Het gaat nu vooral om fantasy verhalen of de eigenbedachte werelden en andere verzinsels.

    1. Zodra je een boek wilt schrijven, of in ieder geval een verhaal, over je eigen bedachte wereld, is daar heel wat fantasie voor nodig. Om je wereld geloofwaardig over te laten komen, zou je eigenlijk elk detail moeten kennen. Van elk beekje dat door een bos in je wereld loopt, tot de apparatuur die de tandarts in dat ene dorpje gebruikt. Als je alles weet van je wereld, en dus echt door middel van wijsheid erover kunt vertellen, zal de lezer het veel eerder geloven.
    2. Beschrijf dingen zoals je het zelf ziet. Als je je wereld van top tot teen kent, is het het mooiste als je dingen ook echt kunt beschrijven voor de lezer. Zo weten zij ook precies wat je bedoelt. Als je zelf een boomsoort hebt bedacht, en je het gewoon beschrijft als 'een boom' weet niet iedereen dat het een heel nieuwe boom is. Een ook zit er dan geen sfeer in.
    3. Heb je zelf een wereld of wezens bedacht of wat dan ook, schrijf dan het liefste niet in de ik-vorm. Dan word het namelijk snel té ingewikkeld. Want als je en nieuwe dingen moet beschrijven en moet beschrijven wat je hoofdpersoon allemaal uitvreet word het heel ingewikkeld.
    4. Als je een ander magie verhaal schrijft, is het het beste als je ook daarvan alles af weet. Als je een boek schrijft moet je eigenlijk sowieso weten waar je het over hebt. Maar vooral bij fantasy is dat belangrijk. Ook wil je natuurlijk geen dubbele boeken schrijven, dus doe eerst wat research op het internet.
    5. Hou het simpel wat namen betreft. Als je een boom een naam geeft als; Urambátar Colísìmorta Iliktîr Rotjäst. Is dat heel moeilijk te onthouden voor de lezer, en het is ingewikkeld. Omdat de lezer het woord meestal niet kan uitspreken, zal de lezer het ook niet onthouden. Ook spelen de meeste fantasy verhalen zich af in de historische wereld, en daar hadden ze meestal ook nog geen achternamen. Die hoef je dus ook niet te verzinnen! Hou het simpel, want met piet of klaas is ook niets mis.
    6. Het is natuurlijk belangrijk dat je zoveel mogelijk af weet van je wereld, maar oerenlange geschiedenisverhalen, sprookjes en nagelaten vertellingen zijn ook weer niet nodig. In ieder geval om getoond te worden aan de lezer. Dan word het al snel saai, vooral als het miljoenen jaartallen bevat. Dat Tolkien het deed, was geen probleem, maar de meeste uitgevers zijn niet op zoek naar complete bibliotheken vol nagelaten vertellingen. Ik kan trouwens ook niet zeggen dat ik Tolkiens Silmarillion etc. zo interessant vond. Maar uitzonderingen kunnen natuurlijk gemaakt worden.

    Wat vonden jullie van de tips? happy
    Levina
    Levina
    Schrijver
    Schrijver


    Vrouw Aantal berichten : 862

    Schrijflessen & -tips *update 2011* Empty Re: Schrijflessen & -tips *update 2011*

    Bericht van Levina zo 24 jan - 18:48

    Merdyff schreef:Cjp (Cultureel jongeren paspoort) organiseert elk jaar een kortverhalenwedstrijd voor jongeren tussen de 16 en de 26 (Het Verhaal der Lage Landen). Deze tips zijn te vinden op hun site, naar aanleiding van de editie van vorig jaar. Ik dacht dat jullie ze misschien ook wel interessant zouden vinden. Hou er rekening mee dat de tips specifiek bedoeld zijn van een kortverhaal voor de wedstrijd. (Als ik me niet vergis moest het aantal woorden tussen 900 en 1400 liggen. Verder was het thema of de aanpak volledig vrij.) Bron: http://www.cjp.be/nieuws/2008/09/25/kortverhalenwedstrijd-verhaal-der-lage-landen

    Schrijftips van Leen van den Berg (docente Creatief Schrijven)
    - beperk je kortverhaal tot een uit de werkelijkheid gegrepen gebeurtenis of conflict
    - kies een herkenbare locatie: je hebt geen tijd om die locatie ellenlang te beschrijven.
    - probeer het verhaal binnen een korte tijdsspanne te laten aflopen
    - zorg ervoor dat je hoofdpersonage een probleem heeft
    - maak dat probleem van bij het begin duidelijk aan de lezer maar geef nog niet alle informatie weg, maak de lezer nieuwsgierig. Onthul gaandeweg hoe dat probleem bij je hoofdpersonage ontstaan is.
    - maak je personages duidelijk via gedrag, gedachten en dialogen
    - zorg voor geloofwaardige personages
    - een goed kortverhaal ontstaat uit een botsing van personages
    - stel je de vraag wat je met dit verhaal wil zeggen. Waarover gaat het voor jou? Wat is het thema?
    - ga op zoek naar een symbool dat geregeld terugkomt in het verhaal en dat je thema ondersteunt
    - beperk dialoog tot het hoogst noodzakelijke; vermijd dialoog die herhaalt wat de lezer al weet, goede dialogen creëren conflict
    - start midden in de actie; je hebt geen tijd voor een lange inleiding
    - zorg voor een verrassende maar geloofwaardige afloop, een afloop waarvan het zaadje al geplant is eerder in het verhaal
    - een open einde kan
    - schrijf vanuit één vertelstandpunt

    Tips van Neil Gaiman:
    Wanneer je verhaal af is, leg je het best even opzij tot je het met een vernieuwde blik kan herlezen. Lees het alsof je het nog nooit gelezen hebt. Als je als lezer niet tevreden bent over bepaalde zaken, ga hier dan verder op in als schrijver. Dat is het proces van schrijven en herschrijven.

    Tips van Joseph O’Connor:
    Het belangrijkste dat je moet doen als je fictieschrijver wil worden, is schrijven. Je hoeft er geen cursussen over te volgen, je moet niet in de bar zitten en er met je vrienden over praten, je moet gewoon naar huis gaan en het doen. Je moet van het schrijven een deel van je leven maken. Er kan best een regelmatig tijdstip zijn, of dat een uur is elke morgen of 10 minuten per week waarop je tegen je familieleden zegt dat ze je niet mogen storen en je eraan werkt. En dat is de enige manier om het te doen.
    Als je wacht op inspiratie zal het nooit komen. Je bedenkt een onderwerp en je bedenkt een personage, dat mag je leerkracht zijn, je vriendje, je ouders en je schrijft erover. Het doet er niet toe of het slecht is, of de woorden verschrikkelijk zijn. Als je dat doet word je heel snel beter.
    Je kan leren hoe een fictioneel karakter tot leven komt. Geef ze een contradictie. Mijn personages werken niet als ze simpel en logisch en eendimensionaal zijn. Als je een personage iets verrassend of iets tegenstrijdigs laat doen, komt het tot leven. Want wij zijn zelf contradictorisch en wij doen ook niet altijd wat we moeten doen.

    Er zijn ook nog technische tips. Soms gaat het heel goed op het moment dat je zelfopgelegde deadline nadert. Dan moet je hoe dan ook stoppen. In het midden van een zin. De volgende keer heb je dan iets om aan terug te denken. Lees ook veel fictie en zie hoe goede schrijvers het voor jou deden.
    Maar het belangrijkste is het gewoon te doen!

    Een aantal bekende kortverhalenauteurs die als voorbeeld kunnen dienen:
    - Neil Gaiman
    - Miranda July
    - Gerard Reve
    - Hugo Claus
    - Remco Campert
    - F.B. Hotz
    - Maarten ‘t Hart
    - Guy de Maupassant
    - Dimitri Verhulst (http://www.brakkehond.be/56/verhu1.html)
    - Rijk De Jong (http://www.brakkehond.be/56/jong1.html)

    Winnaars en laureaten verhalenwedstrijd De Brakke Hond
    http://www.brakkehond.be/vhw.asp

    Schrijfoefeningen
    http://www.schrijvenonline.org/oefeningen


    Gesponsorde inhoud


    Schrijflessen & -tips *update 2011* Empty Re: Schrijflessen & -tips *update 2011*

    Bericht van Gesponsorde inhoud


      Het is nu vr 17 mei - 6:31